Gyakorló ápoló

Gyakorló ápoló

A gyakorló ápoló az ápolói munkacsoport tagja. Ebben az ágazatban olyan szakembert képzünk, aki a fekvő és járó beteg ellátásban tevékenykedik, aki felismeri a beteg szükségletei szerinti igényeit, és képes azt annak fontossági sorrendjének megfelelően kielégíteni. Tevékenysége során alapápolási és asszisztensi feladatokat lát el. Eszközöket készít elő a különböző eszközös és laboratóriumi vizsgálatokhoz, diagnosztikus és terápiás beavatkozásokhoz, kivitelezésükben segítséget nyújt az egészségügyi team tagjainak. Biztonságos ápolási környezetet teremt, előírás szerűen kezeli a fertőző anyagokat, eszközöket. Megfigyeli, értelmezi, dokumentálja a beteg tüneteit, jelzi a fiziológiástól eltérőket, felismeri az életet veszélyeztető paramétereket. Szükség esetén megkezdi az újraélesztést. Munkáját a magasabb hatáskörű ápoló irányításával, az ápoló team tagjaként végzi. Sürgős és fenyegető esetet észlel, beavatkozik, asszisztál, fájdalmat felismer, mér és beavatkozik az utasításnak megfelelően. Megfelelően kommunikál a beteggel, a hozzátartozókkal, valamint az ellátó team tagjaival.

Munkaerő-piaci helyzet

A munkaerő-piaci adatok alapján a gyakorló ápolók munkája iránti kereslet jelenleg is nagy és a jövőben növekedést fog mutatni. Az elhelyezkedés elsősorban állami intézményekben, kórházakban és rendelőintézetekben lehetséges, ám magánklinikákon is lehetséges a munkavállalás. Az egészségügyi ellátórendszer várható erősödése miatt előreláthatóan egyre több ápolóra lesz szükség országszerte. Ebből kiindulva a szakmában elhelyezkedni kívánók kilátásai bíztatóak, az állami és a magánszektorban egyaránt. Az elhelyezkedési mutatóik 100%-osak, sőt több ajánlat közül tudnak választani. Az iskolánkban nyújtott magas színvonalú képzés következtében szerte az ország egészségügyi és szociális intézményeiben dolgoznak volt tanítványaink.

Gyakori kérdések

5 év nappali tagozaton, érettségire épülő nappali és esti képzés esetében 5 év

10. és 11. év végét követően összefüggően 140 óra, melyet szociális intézményben és kórházban kell letölteni. Tanév ideje alatt 11.-ben heti 3,5 óra, 12.-ben heti 4,5 óra, melyet kórházi osztályokon kell letölteni. Érettségire épülő 2 éves képzés esetében az első évet követően 160 óra összefüggő gyakorlat, a második év heti 33 órában a gyakorlati képzőhelyen zajlik. Esti képzésben az első év végét követően összefüggő gyakorlatként 96 óra, és a tanítási év közben heti 2,5 óra, míg a második év heti 16,5 órában a gyakorlati képzőhelyen zajlik.

Érettségire épülő középfokú szakképesítés

Segédápoló, műtőssegéd

Nappali (5 éves technikumi képzés, vagy 2 éves érettségire épülő képzés) és esti (2 éves) képzésben is tanulható

Alapfokú iskolai végzettség 5 éves képzés esetén, érettségi vizsga 2 éves képzés esetén

angol, német

Jelentkezéshez szükséges információk

1030 (nappali, technikumi 5 éves képzésre jelentkezőknek, azonosító száma: 5 0913 03 04)

Foglalkozásegészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.

Általános iskolásoknak nappali képzésre február 15-e, érettségire épülő nappali és esti képzésre jelentkezőknek augusztus 20-a.

Visszahívást kérek
close slider

Kapcsolatcaptcha


Skip to content