MÉSZÁROS ZOLTÁN

Családi hátterem:
Születtem: 1960. április 17-én Szentesen
Édesapám: Mészáros Bálint közgazdász, kereskedő
Édesanyám: Kálmán Éva képesített tervező és statisztikus, kereskedő
Feleségem: Szabó Katalin közgazdász, kereskedő, vállalkozó
Gyermekeim: Mészáros Mariann bölcsész
Mészáros Emese közgazdász
Öcsém: Mészáros Gábor zeneművész, tanár, kereskedő, vállalkozó

Sokadik generációs kereskedő vagyok, már Dédapám is kereskedőként kereste kenyerét. Nagyapám és Nagymamám Szentes Város egyik meghatározó Áruházát működtette a háború előtt. Édesapám, született kereskedő a helyi ÁFÉSZ főosztályvezetője, elnökhelyettese volt, majd nyugdíjas korában textil-kereskedő vállalkozóvá vált. Édesanyám, szülei szakmájának folytatója a családi és a vállalkozás összetartója és oszlopa volt.

 

Végzettségeim:     

  • Szentesi Közgazdasági Szakközépiskola        Képesített könyvelő, tervező és

          statisztikus

  • Diana Mezőgazdasági Technikum           Mezőgazdasági technikus
  • Kereskedelmi és Vendéglátói Főiskola          Kereskedelmi üzemgazdász
  • Corvinus Közgazdaság Tudományi Egyetem Okleveles nemzetközi közgazdász
  • Nyelvtudás: angol közép és orosz belkereskedelmi alap, illetve német alapszint

 

Foglalkozásom, hivatásom:

Cégem a HUNOR COOP ZRt. és annak jogelődje a Szentes és Vidéke ÁFÉSZ, ahol valamennyi kereskedelmi és szakmai beosztását végigjártam.

A Közgazdasági Szakközépiskola elvégzése után kereskedelmi tanulóként kezdtem a szakmát. Ösztöndíjasként a Kereskedelmi Főiskola hallgatója voltam, melynek elvégzése után katonaság következett, majd visszatértem a szövetkezethez.

26 évesen kineveztek a Cég kereskedelmi főosztályvezetőjének, két év múlva pedig Kereskedelmi igazgatónak. neveztek ki. 1992-től elnök-helyettesnek választottak, 2002-ben a Szövetkezet elnöke, majd a cég átalakulása után a Társaság Igazgatóságának elnöke és egyben vezérigazgatója lettem.

A Részvénytársaság és cégcsoportja 18 éves irányításom alatt forgalmát megötszörözte, 2020. évben már közel 12 milliárd Ft-ot forgalmaztunk.

A HUNOR COOP ZRt. 24 településen 53 üzletet, COOP Áruházat és 2 péküzemet működtet. A Társaság és a hozzá tartozó cégcsoport dolgozói létszáma több mint 450 fő.

Amire büszke vagyok (többek között):

 

–           A Családomra

–         a HUNOR COOP munkatársaira

–          valamennyi barátomra

–          sporttársaimra, vízilabdás és teniszes barátaimra

–          a Krúdy Gyula Baráti Körre,

–           A Cégemre, számtalan projektjére (2012. évben az év vállalkozásaként Presztízs díjat kaptunk a megyében)

–           A Rotary Clubomra, annak valamennyi projektjére, különösen a Szentes és    Csongrád városának központjában felállított Tapintható Térképekre

–           A Paul Harris díjamra

–           a Szentes Városért kitüntetésemre

–           A Szentesi Tenisz Klub sportolóira, azok eredményeire, a fedett teniszpályáinkra (elnökségem első évében 36 ezer Ft-os induló készpénzből!! 7 „megszállott” szülő és 30 cég támogatásával 3 hónap alatt felépítettünk egy 36 millió Ft-ot érő tenisz csarnokot)

–           A HUNOR COOP ZRt. által 2020. évben XIX. alkalommal megrendezett Szentesi Lecsó Fesztiválra (az ország 10 leglátogatottabb Gasztro Fesztiválja közé soroltak bennünket)

–           a Gazdasági Miniszter által adományozott Magyar Gazdaságért Kitüntetésemre

–          a Köztársasági Elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztre

–         a Magyar Rotary District megválasztott Kormányzója lehettem

–     a Rotary Világelnökének magyarországi körútjára, a vele együtt megtartott országos rendezvényekre, az Áder János Köztársasági Elnöknél tett látogatásunkra

–          2018 évben Szentes Város Díszpolgárának választottak

 

 

Mit adott nekem az 1974-1978 között Közgében töltött négy év?

Barátokat, élményeket, kalandokat, diák csínyeket, de egy közgazdasági alapműveltséget is.

Például:

Milyen módszerrel lehet leghatékonyabban eladni az Iskola épületét?

1978 tavaszán egy ötméteres transzparenst függesztettünk ki Tarján Zoli barátommal, osztálytársammal az emelet  Ady Endre utcára nyíló ablakaiba.

A felirat rövid, velős és „közgazdaságos” volt: EZ A HÁZ ELADÓ!

Többen érdeklődtek az igazgatói irodában az „esetleges” árról.

Mit adott nekem ezért a Közgé?? Csiszolódott a személyes P.R.-om. Rettegett Igazgató Urunk, Hojcsi Pál „kitüntető” figyelme és szigora egy életre emlék marad. Évekkel később, az általam vezetett cégben már együtt dolgoztunk az Igazgató Úrral, mivel Ő volt a Felügyelő Bizottság elnöke. Nagyon sokat kaptam tőle is, bölcsességet, kiváló barátságot, sok-sok derűt, vidámságot.

 

 

Miért volt különleges Közgésnek lenni?

Őszintén elmondhatom, én nem akartam Közgés lenni. Jelentkezésemet az Erősáramú Szakközépbe adtam be, de Édesapám az utolsó pillanatban „meggyőzött”, nem leszel te villanyszerelő Fiam, te kereskedő leszel, és ebben a szakmában fontos a közgazdaságtan. Minden barátom, sporttársam, vízilabdás társam a Gimibe és az Erősáramúba jelentkezett, így igen kétségbeesetten vettem tudomásul a váltást, de elfogadtam és nem bántam meg. A Közgébe akkor 400 lány járt és 12 fiú, ez igen „izgalmassá” tette az iskolát. Bár akkor nagyon idegenkedtem attól, hogy zenére kellett gépírást tanulni, ma már büszke vagyok rá, hogy vakon tudok gépelni, amire kollégáim sokszor rácsodálkoznak. Nem voltam ugyan egy „könyvelési guru”, de mind a Főiskolán és az Egyetemen, illetve a cég vezetésében a Közgében tanultakból élek, egy közgazdasági alapműveltséget adott.

Azt is megtanultam, hogy milyen ereje van a szavaknak, de a betűknek is. Dr. Balogh János Tanár Úr az egyik politikai gazdaságtan órán arról mesélt, hogy az 1900-as évek elején volt egy szörnyű tragédia. Tűz ütött ki az Operában, mely óriási hír volt az akkori írott sajtóban. Az Esti Hírlap főcíme így jelent meg:

„Nagy pánik az Operában, még Mária Főhercegnő is ott volt.”

Az igazi szenzáció az volt, hogy a pánik szónál a két magánhangzót az „a”-t és az „i”-t véletlenül felcserélték és így nyomtatták ki több ezer példányban.

Az Esti Hírlap fennmaradt példányai a mai napig óriási értéket képviselnek.

Balogh Janika Tanár Úr mondta erre, „Kedves fiatalok! Mindig nagyon ügyeljetek a szavak, de még a betűk sorrendjére is, mert egy-egy hiba nem csak szenzációt, hanem értéket is teremthet.”

 

Mit adott számomra a Közgé?
Visszahívást kérek
close slider

Kapcsolatcaptcha


Skip to content